Milý milovníku pochoutek z čerstvých brambor, mé jméno je Paul a chtěl bych Ti představit svůj svět.
—
Každé dobré jídlo začíná výběrem spravných surovin a jejich dobrou přípravou.
Pouze čerstvé brambory
U nás to vše záčíná u brambor. Abych Ti mohl nabídnout zlatavý a krásně křupavý hranolek/pečák po celý rok, musel jsem najít tu správnou odrůdu. A věř, že jsem jich vyzkoušel více než 40 než jsem našel tu správnou.
Čerstvé a nezmražené ?Ano. Pouze čerstvé brambory. Narozdíl od nejmenované konkurence, kde hranolky mohou obsahovat až 14 přísad! Před smažením jsou máčeny v řepkovém oleji, v sójovém oleji, ve ztuženém tuku ze sójového oleje, přírodní příchuti hovězího masa, pšeničném hydrolyzátu, mléčném hydrolyzátu, kyselině citronové a diemthylpolysiloxanu a nokonec jsou hranolky posypány dextrózou, která má zajistit zlatavý odstín při smažení. Chcete pokračovat … ?Tradiční postup přípravy
Naši čerstvou bramboru nakrájíme na hranolky/kolečka a vložíme do horkého hovězího loje. Potom hranolky/kolečka vytáhneme ven, aby uvnitř krásně došly a pak je ještě jednou vložíme zpět do fritézy na vyšší teplotu. Hranolky/pečáky tak dostanou krásnou zlatavou barvu a křupavou chuť, které si potom odneseš v kornoutu.
Hovězí lůj ?Ano. Nejen že jde o tradiční postup, ale také výsledný obsah tuku v hotovém hranolku je o 10-20% nižší oproti rostlinnému oleji. Používaný tuk denně kontrolujeme pomocí speciálních indikačních papírků, abychom věděli, že je vše v pořádku. A víš, že rostlinné oleje se přepalují až 10x rychleji než hovězí lůj?Vlastní kořenící směsi
Mohlo by se zdát, že je to vše. Takový krásný hranolek je ale potřeba ještě posolit. Protože jsi u Paula, takže to nebude obyčejná sůl. Vytvořili jsme vlastní solící směs s kořením, která dodá hranolku úplně jiný rozměr chutí a hlavně vůní – áááách, to je lahoda, mňam….
A taky u pečáků je použita vlastní směs, která, až ji ucítíš, tě posune v čase zpátky, kdy kuchyň voněla majoránkou a česnekem, kterými babičky posypaly připravené pečáky.
Skvělé dipy a omáčky
Tááák a je hotovo... Zlatavý, křupavý a krásně voňavý hranolek/pečák. Už se do něj stačí jen zakousnout... Co to ale ještě trošku vyšperkovat nějakým skvělým dipem? A prože jsi u Paula, takže si můžeš vybrat z mnoha různých skvělých omáček vlastní receptury ze všech koutů světa.
A jak to s těmi hranolkami vlastně začalo?
Je to už hodně dávno, okolo roku 1750, kdy za jedné kruté zimy v daleké zemi rybářům zamrzla řeka a nemohli lovit své oblíbené malé rybičky, které obvykle jedli upečené v hovězím loji a doma jim už zbývaly jen brambory. A tak se rozhodli brambory nakrájet na podobné kousky, jako ty rybičky a stejně je pak také upekli. A hranolky jak je známe dnes, byly na světě..