
Milý milovníku pochoutek z čerstvých brambor, mé jméno je Paul a chtěl bych Ti představit svůj svět.
—
Každé dobré jídlo začíná výběrem spravných surovin a jejich dobrou přípravou.
Pouze čerstvé brambory
U nás to vše záčíná u brambor. Abych Ti mohl nabídnout zlatavý a krásně křupavý hranolek/pečák po celý rok, musel jsem najít tu správnou odrůdu. A věř, že jsem jich vyzkoušel více než 40 než jsem našel tu správnou.
Čerstvé a nezmražené ?Ano. Pouze čerstvé brambory. Narozdíl od nejmenované konkurence, kde hranolky mohou obsahovat až 14 přísad! Před smažením jsou máčeny v řepkovém oleji, v sójovém oleji, ve ztuženém tuku ze sójového oleje, přírodní příchuti hovězího masa, pšeničném hydrolyzátu, mléčném hydrolyzátu, kyselině citronové a diemthylpolysiloxanu a nokonec jsou hranolky posypány dextrózou, která má zajistit zlatavý odstín při smažení. Chcete pokračovat … ?
Tradiční postup přípravy


Naši čerstvou bramboru nakrájíme na hranolky/kolečka a vložíme do horkého hovězího loje. Potom hranolky/kolečka vytáhneme ven, aby uvnitř krásně došly a pak je ještě jednou vložíme zpět do fritézy na vyšší teplotu. Hranolky/pečáky tak dostanou krásnou zlatavou barvu a křupavou chuť, které si potom odneseš v kornoutu.
Hovězí lůj ?Ano. Nejen že jde o tradiční postup, ale také výsledný obsah tuku v hotovém hranolku je o 10-20% nižší oproti rostlinnému oleji. Používaný tuk denně kontrolujeme pomocí speciálních indikačních papírků, abychom věděli, že je vše v pořádku. A víš, že rostlinné oleje se přepalují až 10x rychleji než hovězí lůj?
Vlastní kořenící směsi

Mohlo by se zdát, že je to vše. Takový krásný hranolek je ale potřeba ještě posolit. Protože jsi u Paula, takže to nebude obyčejná sůl. Vytvořili jsme vlastní solící směs s kořením, která dodá hranolku úplně jiný rozměr chutí a hlavně vůní – áááách, to je lahoda, mňam….
A taky u pečáků je použita vlastní směs, která, až ji ucítíš, tě posune v čase zpátky, kdy kuchyň voněla majoránkou a česnekem, kterými babičky posypaly připravené pečáky.
Skvělé dipy a omáčky

Tááák a je hotovo... Zlatavý, křupavý a krásně voňavý hranolek/pečák. Už se do něj stačí jen zakousnout... Co to ale ještě trošku vyšperkovat nějakým skvělým dipem? A prože jsi u Paula, takže si můžeš vybrat z mnoha různých skvělých omáček vlastní receptury ze všech koutů světa.

A jak to s těmi hranolkami vlastně začalo?
Je to už hodně dávno, okolo roku 1750, kdy za jedné kruté zimy v daleké zemi rybářům zamrzla řeka a nemohli lovit své oblíbené malé rybičky, které obvykle jedli upečené v hovězím loji a doma jim už zbývaly jen brambory. A tak se rozhodli brambory nakrájet na podobné kousky, jako ty rybičky a stejně je pak také upekli. A hranolky jak je známe dnes, byly na světě..